Gezonde voeding is erg belangrijk voor een goede wondgenezing. Ongezond eten werkt juist averechts en verstoort de genezing. Met een wond verbruik je extra energie (calorieën), eiwit (proteïne) en soms ook extra vitamines en mineralen. Deze stoffen gebruikt het lichaam om de wond te genezen. Ook verlies je soms veel vocht via het wondvocht. Om de genezing te stimuleren, kun je deze verliezen compenseren via je voeding.

Voedingsstoffen
Welke voedingsstoffen zijn belangrijk bij de genezing van een wond?

 • Proteïnen of eiwitten
  Bij een wond is het belangrijk om voldoende proteïnen binnen te krijgen. Proteïnen zorgen voor de ontwikkeling van nieuw weefsel. Producten met veel proteïnen zijn onder andere vlees, kip, ei en zuivelproducten.
 • Vitamines
  Verschillende vitamines (A, B, C en E) zijn belangrijk bij de wondgenezing. Een gebrek aan één enkele vitamine kan de genezing al vertragen. Eet daarom vooral gezond en gevarieerd en houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden, met afwisselend vlees, vis en kip en veel groente en fruit.
 • Mineralen
  Onder andere zink en ijzer zijn essentiële mineralen bij de wondgenezing. Zink speelt een rol bij de wondgenezing. IJzer is belangrijk voor onder andere de zuurstofvoorziening bij de wond. Zink verkrijg je met eiwitrijke voeding. IJzer zit onder andere in spinazie, volkorenbrood en volkorenpasta.
 • Calorieën
  De genezing van een wond vergt veel energie. Energie die je moet aanvullen met een goed uitgebalanceerde dieet.
 • Vocht
  Een goede vochtbalans is goed voor de wondgenezing. Drinken minstens 1,5 liter vocht om te zorgen dat je lichaam in een goede conditie is. (tenzij uw arts anders voorschrijft).